Kullë 23 katëshe pas Teatrit, bashkia i dhuron “Fushës” 1,266 m2 tokë publike

Pasi dështuan të realizojnë ligjin special për ndërtimin e teatrit të ri kombëtar dhe kullave pas tij, sipërmarrësi Shkëlqim Fusha dhe qeveria shqiptare kanë hartuar një plan të ri. Një kullë 23 katëshe do të ngrihet pas Teatrit Kombëtar, mbi një sipërfaqe publike prej 1,266 m2, të cilën Bashkia Tiranë e “dhuron” përmes një marrëveshje […]

Continue Reading

“Mërzia”- poezi nga Ervin Hatibi

ERVIN HATIBI MËRZIA Mërzia varfëron veç pjesë të trupit Të cilat fshihen nën bust Mërzia, piedestali që më larton Kësaj rruge pa tradita, pa barrikada Të pjek mërzia, mërzia, mërzia Siç piqet një pikturë anitike, plasaritet verniku Pluhuri mbi pikturë i josh qepallat të ulen E tonet kuqërreme të burojnë nga mërzia Prej pikturës e […]

Continue Reading

Profil/ Kush është profesor Giuseppe Gradilone, studiuesi italo-arbëresh

Prof. G. Gradilone është personalitet i shkencave albanologjike, ka lindur më 1925, në Shën Demetrio Korone (Kozencë), qendër e rëndësishme historike dhe kulturore e shqiptarëve të Kalabrisë. U diplomua për letërsi në Universitetin e Romës, në të cilin petagogë e mjeshtër të studimeve, si Ernest Koliqi, ndikuan në formimin e tij, në të njëjtin universitet […]

Continue Reading

50 thënie nga Aristoteli!

Aristoteli ishte student i Platonit dhe ishte i pari që e kritikoi atë. 47 nga veprat e tij kanë mbijetuar. Aristoteli është i fundit nga filozofët e mëdhenj të antikitetit dhe konsiderohet si biologu i parë. Ai themeloi shkencën e logjikës, shtroi terrenin për metodën shkencore dhe shkroi rreth shumë subjekteve. Aristoteli ishte gjithashtu mentori […]

Continue Reading

53 vjet pa Franz Babinger, historiani i periudhës mesjetare dhe bibliografi i Skënderbeut

Franz BABINGER (1891–1967). Historian, osmanolog dhe ballkanolog. Lindi në Vajden (Weiden) të Bavarisë (Gjermani). Qëkurse kreu studimet për orientalistikë në Universitetin e Berlinit, iu kushtua studimit të çështjeve të historisë e kulturës osmane dhe të historisë islame në përgjithësi. Fryt i kërkimeve të tij shumëvjeçare në fushat e mësipërme janë një varg monografish, botimesh dokumentare, […]

Continue Reading