Cili ishte revolucioni politik më i rëndësishëm i shekullit XX?

Është e vështirë të thuhet se cili revolucion ishte më i rëndësishmi, qoftë edhe sepse historianët ende nuk pajtohen se çfarë janë në të vërtetë revolucionet. Nëse rëndësia përcaktohet në terma të shtrirjes ndërkombëtare, atëherë revolucionet komuniste të Rusisë dhe Kinës do të ishin dy pretendentët më të fortë. Në vend që të kërkojnë ngjashmëri […]

Continue Reading

Karlo Taljavini, studiuesi i gjuhës shqipe në Dalmaci

Karlo Taljavini (Carlo Tagliavini, 1903–1982). Ai ishte gjuhëtar italian, romanist, ballkanolog e albanolog. Profesor në Universitetin e Padovës, ku mbajti për shumë vjet ligjërata të rregullta për gjuhën e për letërsinë shqipe. Ka botuar studime e artikuj për çështje të dialektologjisë, të leksikologjisë historike, të historisë së gjuhës shqipe dhe të gjuhësisë shqiptare. Ka shkruar […]

Continue Reading

50 thënie nga Aristoteli!

Aristoteli ishte student i Platonit dhe ishte i pari që e kritikoi atë. 47 nga veprat e tij kanë mbijetuar. Aristoteli është i fundit nga filozofët e mëdhenj të antikitetit dhe konsiderohet si biologu i parë. Ai themeloi shkencën e logjikës, shtroi terrenin për metodën shkencore dhe shkroi rreth shumë subjekteve. Aristoteli ishte gjithashtu mentori […]

Continue Reading

Giovanni Mele-“Njeriu i Zotit”, që përçoi me dashuri gjuhën e kulturën arbëreshe

Giovanni Mele (1919 – 1979) lindi në fshatin arbëresh Acquaformoza (Firmoza) më 19 tetor 1885. Ka studiuar në Cassano, më vonë në Kolegjin Grek në Romë. Gjatë viteve të rinisë dhe formimit meshtarak ishte mjaft i zellshëm, shumë i vëmendshëm dhe i vendosur për jetën e kushtuar Zotit, Kishës, njeriut. Shugurohet meshtar më 7 qershor […]

Continue Reading

Ekonomistët mendojnë ende se ekonomia është më e mira

MOISÉS NAÍM Dhjetë vjet më parë, një vëzhgim i botuar në Revistën e Perspektivave Ekonomike arriti në konkluzionin se 77 përqind e kandidatëve për doktoraturë në programet kryesorë ekonomikë në Amerikë binin dakord se “ekonomia është më shkencorja, ndër shkencat sociale”. Në dekadën që pasoi, një krizë e rëndë ekonomike shkundi ekonominë globale, dhe shumica […]

Continue Reading