Në pavijonin e të marrëve gjendet më i mençuri i qytetit

Në shtetet ku demokracia është vetëm fasadë, shkëlqimi i autokracisë errëson çdo gjë. Në errësirë sundimtarët kontrollojnë jo vetëm të vërtetën, por edhe të gjitha institucionet, mjetet e propagandës, resurset e shtetit. Këto resurse i ndajnë me oligarkë. Oligarkët janë miliarderë në shërbim të sundimtarit. Një novelë e Anton Çehov ofron mjaft material për të […]

Continue Reading

Nga kripa te shakatë pa kripë

Ishte një kohë, kur kripa ishte gjëja më e çmuar mbi dhé. Të kishe kripë në kohët e moçme ishte njëlloj si të kesh hidrogjenin sot në Bulqizë. Ne kemi patur kripë, por na e shfrytrëzonte Venediku. Vërtet jemi popull mikpritës. Bukë, kripë e zemër, do të thotë se i kemi dhënë mikut gjithçka. Ushtarët […]

Continue Reading

Një nënë u shua sot në azil

Nga MINA T. QIRICI  Nënëmadhja mbylli sytë në mesnatë! E heshtur! E sfilitur! E zhgënjyer! Me dhimbje në zemër! Infermieria e turnit shtangu nga habia. Mbi gjoksin e të moshuarës, pulsonte ende celulari, fiksuar me numrin: 068 20 32 8… Pesëqind thirrje… Asnjë përgjigje! Vajza shtypi butonin. Nga dhimbja apo kureshtja? Dhoma u mbulua nga […]

Continue Reading

Shpopullim i frikshëm/Lamtumirë, Ballkan: Një rajon me një rënie demografike kritike

Ish-vendet komuniste në Europën Juglindore përballen me një shpopullim katastrofik, me pasoja shumë të mëdha sociale dhe politike. Nga Tim Judah Të rinjtë po largohen. Shifrat e lindjeve kanë rënë. Shoqëritë po plaken. Dhe edhe pse qindra mijëra refugjatë dhe emigrantë kanë shkelur në pjesën më të madhe të rajonit, shumë pak duan të qëndrojnë. […]

Continue Reading

Artan Fuga thirrje për grevë pedagogëve: Fantazma e diktaturës mbi universitetet dhe shkencën te propozimet e Gjermenit

Perdja e synimeve për të kontrolluar në Shqipëri arsimin e lartë universitar, shkencën dhe kërkimin shkencor, më tej akoma, vetë botën e ideve dhe të dijes në përgjithësi, po ngrihet përditë e më tepër! Ende pa u ulur mirë në kolltuqet e uzurpuara të Akademisë së Shkencave Skënder Gjinushi, Vasil Tole dhe Salvator Bushati, shpaloset […]

Continue Reading