Profesor Emil Lafe: Një jetë kushtuar zhvillimit të gjuhësisë shqiptare

Shkruan Jolanda Lila – Tiranë   “Rezoluta e Kongresit të Drejtshkrimit mbetet edhe sot akti më i rëndësishëm përfaqësues kombëtar, që shpall dhe sanksionon unitetin e kulturës shqiptare dhe shtetin kulturor shqiptar, përtej kufijve, mbi bazën e një gjuhe letrare kombëtare të njësuar ose të shqipes standarde. Ajo Rezolutë me moton “Një komb – një […]

Continue Reading

PIER PAOLO PASOLINI – VETMIA

“Duhet të jesh fort i paepur që ta duash vetminë; lipsen gjymtyrë të shkathët dhe një durim i pazakontë; duhet qëndruar larg plevitit, etheve apo dhembjes së grykës; hajdutë e vrasëtarë s’duhet të të trazojnë; nëse ta do puna që të ecësh përgjatë tërë pasdites apo makar tërë mbrëmjes duhet të dish ta bësh pa e […]

Continue Reading

7 thënie nga Mark Twain “Kur peshkoni për dashuri, në karrem vëjeni zemrën, jo mendjen.”

“Asnjëherë s’kam lejuar që shkollimi im të ndërhyjë në edukimin tim.” “Frika nga vdekja përcillet prej frikës nga jeta. Njeriu që jeton plotësisht, është i gatshëm të vdes në çdo kohë.” “Guximi është rezistenca ndaj frikës, zotërimi i frikës – jo mungesa e frikës.” “Kur peshkoni për dashuri, në karrem vëjeni zemrën, jo mendjen.” “Gjykimi […]

Continue Reading

Volteri për Skenderbeun

Fransua Volter (1693-1778) ishte ikona e revulucionit francez dhe gjithashtu mbahet si ideologu i saj kryesor. Volteri ishte deist me pikëpamje kontradiktore. Ai deklaronte se ishte kundër fesë, por kundër asaj katolike, me klerikë dhe papë të këqij. Veprat e tij të shumta shërbyen si parapërgatitje e revulucionit francez. Gjithshtu ka patur respekt për punën […]

Continue Reading