Cili ishte revolucioni politik më i rëndësishëm i shekullit XX?

Është e vështirë të thuhet se cili revolucion ishte më i rëndësishmi, qoftë edhe sepse historianët ende nuk pajtohen se çfarë janë në të vërtetë revolucionet. Nëse rëndësia përcaktohet në terma të shtrirjes ndërkombëtare, atëherë revolucionet komuniste të Rusisë dhe Kinës do të ishin dy pretendentët më të fortë. Në vend që të kërkojnë ngjashmëri […]

Continue Reading

Enigma “Barbarosa” / Stalini po përgatitej të sulmonte Gjermaninë, Hitleri u tregua më i shkathët dhe sulmoi i pari

Pushtimi gjerman i Bashkimit Sovjetik më 22 qershor 1941, ishte një nga ngjarjet kryesore të shekullit XX-të. Ai e transformoi Luftën e Dytë Botërore, dhe çoi ndoshta në mënyrë të pashmangshme në Luftën e Ftohtë dhe sundimin gjysmëshekullor të Evropës Lindore nga Bashkimi Sovjetik. Për më tepër, ishte një nga fushatat më brutale të epokës […]

Continue Reading

Si “vdesin” revolucionet Kulturore

Nga Victor Davis Hanson Ato hanë veten e tyre, përveç rastit kur ngrihet një diktator mizor, që e bashkon dhe e vë nën kontrollin e tij turmën. Ngjashëm me puçet ushtarake apo revolucionet politike, revolucionet kulturore nuk ndryshojnë vetëm qeveritë ose udhëheqësit. Përkundrazi, ato përpiqen të ri-formatojnë të gjithë shoqërinë. Drejtuesit e tyre i quajnë […]

Continue Reading

Fjalimi historik i Victor Hugo me rastin e 100 vjetorit të ndarjes nga jeta të shkrimtarit dhe filozofit të shquar francez Voltaire

Nga Aurenc Bebja Më 30 maj 1778 u nda nga jeta në moshën 84 vjeçare shkrimtari dhe filozofi i shquar francez Voltaire (François-Marie Arouet). Me rastin e 100 vjetorit të ndarjes nga jeta të “njeriut të shekullit të XVIII”, gazeta “Le Rappel” ka botuar, të shtunën e 1 qershorit 1878, në ballinë, fjalimin historik që […]

Continue Reading