Kullë 23 katëshe pas Teatrit, bashkia i dhuron “Fushës” 1,266 m2 tokë publike

Pasi dështuan të realizojnë ligjin special për ndërtimin e teatrit të ri kombëtar dhe kullave pas tij, sipërmarrësi Shkëlqim Fusha dhe qeveria shqiptare kanë hartuar një plan të ri. Një kullë 23 katëshe do të ngrihet pas Teatrit Kombëtar, mbi një sipërfaqe publike prej 1,266 m2, të cilën Bashkia Tiranë e “dhuron” përmes një marrëveshje […]

Continue Reading

Cili ishte revolucioni politik më i rëndësishëm i shekullit XX?

Është e vështirë të thuhet se cili revolucion ishte më i rëndësishmi, qoftë edhe sepse historianët ende nuk pajtohen se çfarë janë në të vërtetë revolucionet. Nëse rëndësia përcaktohet në terma të shtrirjes ndërkombëtare, atëherë revolucionet komuniste të Rusisë dhe Kinës do të ishin dy pretendentët më të fortë. Në vend që të kërkojnë ngjashmëri […]

Continue Reading

Shpallen fituesit e tregimeve arbëreshe më të mira në konkursin: “Krenarbëria”

  Autorja Ilina Sancineti nga ngulimi arbwresh i Spixanës, si dhe autorët Nicola Scalici dhe Mario Calivà nga Hora e Arbëreshëvet shpallen fituesit e edicionit të parë “Krenarbëria” Sot u mbajt ceremonia e ndarjes së çmimeve të edicionit të parë të konkursit “Krenarbëria”, i cili u organizua nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët […]

Continue Reading

Vijon me sukses shfaqja teatrale “Nuk doja të vdisja e virgjër”/ Tani mund ta ndiqni në Krujё dhe Kavajë

Fondacioni “Sё Bashku”, me mbështetjen financiare të Credins Bank, ka ndërmarrë nismën për të sjellë shfaqjen teatrale “Nuk doja të vdisja e virgjër”, për herë të parё në Krujё dhe Kavajë. Regjia: Gjergj Mena Aktore kryesore: Ina Gjonçi + 4 aktorё tё rinj NUK DOJA TË VDISJA E VIRGJËR! Kjo shfaqje është përshtatur për skenën, […]

Continue Reading

Kuvendi i Dytë i Studimeve Arbëreshe – QSPA sjell në Tiranë 16 studiues e përfaqësues të qendrave kërkimore ndërkombëtare

Nesër dhe pasnesër, përkatësisht në datat 4-5 shtator, ora 9.00, në mjediset e Hotel “Mondial”, nis punimet Kuvendi i Dytë i Studimeve Arbëreshe me temë:  “Mbijetesa e Arbërishtes në shekullin XXI – Forum mes aktorëve kryesorë – Forum mes aktorëve kryesorë”, organizuar nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA). Dhjetëvjeçarët e fundit, studiuesit […]

Continue Reading

Gjimnazistët e Tiranës sjellin poezinë arbëreshe në skenën teatrore

Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA) në bashkëpunim me Teatrin Metropol dhe me dy shkollat e mesme të Tiranës: “Ismail Qemali” dhe “Qemal Stafa” sollën sot, në sallën “Shekspir”, takimin poetik: “Poezia bashkëkohore arbëreshe”. Interpretimet e nxënësve u ndoqën me kërshëri dhe u përcollën me duartrokitje të forta prej të pranishmëve të shumtë në […]

Continue Reading

Studiuesi Ardian Ndreca prezanton një roman të panjohur të Ernest Koliqit

Ditën e djeshme, në mjediset e Fakultetit Histori-Filologji u mbajtën punimet e konferencës  shkencore “Poliedriku Ernest Koliqi në 120-vjetorin e lindjes”, organizuar nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA), në bashkëpunim me Institutin e Gjuhësisë dhe Letërsisë (ASA). Studiuesi Ardian Ndreca ka çelur siparin e kumtesave në konferencë me prezantimin e një romani […]

Continue Reading

Studiuesja Diana Kastrati sjell të dhëna të reja mbi rolin e Koliqit në botën arbëreshe

Ditën e djeshme, në mjediset e Fakultetit Histori-Filologji u mbajtën punimet e konferencës  shkencore “Poliedriku Ernest Koliqi në 120-vjetorin e lindjes”, organizuar nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA), në bashkëpunim me Institutin e Gjuhësisë dhe Letërsisë (ASA). Mes shumë kumtesave të prezantuara, interes të veçantë ngjalli edhe kumtesa e  studiueses Diana Kastrati, […]

Continue Reading

Mbahet konferenca shkencore: “Poliedriku Ernest Koliqi në 120-vjetorin e lindjes”

Ditën e djeshme, në mjediset e Fakultetit Histori-Filologji u mbajtën punimet e konferencës  shkencore   e organizuar nga Qendra e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA), në bashkëpunim me Institutin e Gjuhësisë dhe Letërsisë (ASA). Në konferencë merrnin pjesë studiues shqiptarë me kontribute të spikatura mbi veprën e Koliqit, të cilët me punimet e tyre sollën […]

Continue Reading